Syd

I den sydlige del af Silkeborg Kommune er der længere imellem husene, mere luft og mere plads i områdets store, sammenhængende skovområder.

Syd-området består blandt andet af byer så som: Rodelund, Them, Tømmerby, Bryrup, Vrads og Asklev

Them er den største by i området og har med stærke foreninger og eget kulturhus en central plads i området. Længst mod syd, på vej mod Horsens, ligger Bryrup - og landsbyen Vrads, der blev kåret som årets landsby i 2012. 

Områdets natur

Områdets natur er kendetegnet ved de store, sammenhængene skovområder, lyng- og hedelandskaber og skovsøer med en stor biodiversitet:

Løndal Skov, Velling Skovene, Bredlund Plantage, Hjøllund Plantage og Gludsted Plantage:

Ser man på de mange skove som et samlet område, er der her nogle af de bedste muligheder i Danmark for at finde ro og for at sammensætte vandre- og cykelture, der kan strække sig over flere dage.

Vrads Sande:

I området finder man det store bakkede lyng- og hedeområde Vrads Sande. En stor del af området (i alt 146 hektar) blev fredet i 1968. Der er afmærkede stier, som blandt andet byder på et rigt fugleliv.

Familie paa vandretur i lyngbakker 

Kulsø, Kvindsø, Hundsø og Snabe Igelsø:

Imellem skove og hedelandskaber finder man nogle af Danmarks reneste skovsøer med et rigt dyre- og planteliv. Og nogle steder muligheder for at tage en dukkert i sommervarmen.

Veteranbanen: 

Veteranbanen Bryrup-Vrads: Banen kører på en ca. 5 km. lang strækning af den nedlagte Horsens-Silkeborg-Jernbane som blev lukket i 1968. Turen går fra Bryrup gennem et skovområde forbi søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til Vrads Station.

Vrads Station:

Der er allerede i dag en stærk outdoor-kultur i Vrads med aktive borgere, private kursusudbydere og shelters. Man kan handle og blive guidet ud i området hos købmanden i Vrads, og vil man have noget godt at spise er restauranten Vrads Station en god mulighed.

Ugleskoven Hærvejen: Både vandre- og cykelruten langs Hærvejen skærer sig igennem den sydlige del af Silkeborg Kommune op mod nord. Ruterne byder både på naturoplevelser og kulturelle og historiske oplevelser.

Foreningslivet:

Der er en lang række outdoor-foreninger i den sydlige del af Silkeborg Kommune med et outdoor-fokus – f.eks. Them-Bryrup fiskeriforening, Bryrup-Them jagtforening, Bryrup Kajaklaug og Bryrup Cykelklub.

Lystruphave efterskole:

Skolen ligger mellem Vrads og Bryrup lige midt i skoven og ned til Kulsø. Efterskolen tilbyder valgfag i Fiskeri, Kano/kajak og mountainbike.